Hoeveel Bedraagt Mijn Nettoloon Als Zelfstandige?

In dit artikel ga ik het hebben over hoeveel nettoloon een startende zelfstandige kan verdienen per maand.

Onderaan dit artikel zie je ook de verschillende factoren die een invloed hebben op je totale nettoloon.

(Jae) Gelieve zo snel mogelijk het woord loon (netto of bruto) uit je dagelijkse business woordenschat weg te schrappen. Een “loon” is voor werknemers. Als zelfstandige ondernemer is je maandelijks inkomen volledig afhankelijk van wat je zelf verkoopt en doet. Door het woord loon te gebruiken conditioneer jezelf om als een werknemer te denken en niet als een ondernemer. En ja, ik weet dat wanneer je een eigen bedrijf start, jezelf een loon zal uitbetalen.

Het korte antwoord op de vraag: gemiddeld 50% van je maandelijkse totale bruto-inkomen (totale beroepsinkomen – beroepskosten) blijf je overhouden als netto.

Dus indien je als een zelfstandige ondernemer met een eenmanszaak 2000 euro’s zou verdienen door je diensten of producten te verkopen, min al je beroepskosten, dan zou je gemiddeld de helft overhouden: 1000 euro netto.

Met het resterende bedrag (1000 euro) moet je nog je overlevingskosten (huur, eten, etc.) aftrekken om een werkelijke beeld te krijgen.

Het grootste deel gaat naar de belasting (Belgische staat, die het dan terug “investeert” in Brussel… onder meer), en de rest naar de sociale bijdragen.

Merkt op dat btw niet word meegerekend, aangezien btw nooit een winst of verlies is.

 

(Jae) Zelfstandige ondernemers genieten niets, noppes, zero van vakantiegeld, pensioen (vergelijken met een werknemer!), uitkering, etc. in vergelijking met een werknemer. Maar betalen wel enorme bedragen aan sociale bijdragen!

 

Je Kosten & Belastingen

Beroepskosten: Webhosting, kosten om producten te kopen en verder te verkopen, autobenzine, boekhouder, advocaat, elektriciteit, etc.

Sociale bijdragen: De #1 pest/kost als zelfstandige ondernemer. Als een startende ondernemer zijn de sociale bijdragen dat je per kwartaal (drie maanden) betaal gebaseerd op een voorlopige vast bedrag (aangepast per jaar) voor de komende drie jaar als ondernemer.

Nadien word de effectieve sociale bijdragen berekend gebaseerd op je werkelijke jaarlijkse winst.

Sociale bijdragen voor 2014 is rond de 700 euro’s voor een voltijdse zelfstandige ondernemer. Iemand in bijberoep betaalt slechts gemiddeld 75 euro’s.

Let op! Iemand in bijberoep betaalt ook sociale bijdragen maar geniet daar niets van! Dus geen extraatje bovenop zijn/haar vakantiegeld, kindergeld die hij/zij krijgt van de werkgever. OOK wat je aan mindere sociale bijdragen betaalt, betaal je aan hogere belasting op het eind van het jaar!

Dus je moet ongeveer 233 euro per maand opzij zetten.

Er gelden zware boetes voor laattijdige/onbetaalde sociale bijdragen!

Overlevingskosten: Wat je nodig hebt aan geld om maandelijks te overleven (huur, eten, etc.). Aangezien we als mens en ondernemen meer willen dan overleven, en ook te kunnen genieten van het leven zal dat meer zijn dan het “minimum”. De grootste kost hier zal je huur zijn, of de maandelijkse afbetaling van je huis/appartement.

Inkomensbelasting: Er zijn meer belastingen zoals verkeersbelasting maar de voornamelijkste belasting die je als ondernemer (idem als werknemer) mee te maken zal hebben is de inkomensbelasting. Naarmate je meer verdient, wordt je meer belast.

 

*Per jaar.

Van 0 tot 8 350 euro = 25 %

Van 8 350 tot 11 890 euro = 30 %

Van 11 890 tot 19 810 euro = 40 %

Van 19 810 tot 36 300 euro = 45 %

Meer dan 36 300 euro = 50 %

 

Na 36 300 euro is het interessant om te overwegen om een bedrijf op te richten omdat je minder inkomens belasting moet betalen. Let wel op dat je tweemaal belast wordt, (1) je inkomen, (2) vennootschapsbelasting (op je bedrijf).

(Jae) Indien je echt VEEL geld begint te verdienen (miljoenen), dan betaalt in feite zeer weinig belasting (minder dan 30%) door “speciale” belastingtrucjes en regels. Ik bedoel dan wel 100% volledig legale methodes!

“Alleen arme mensen betalen belasting”, zij iemand ooit (belande ook in de gevangenis voor belastingfraude…).

 

Extra Invloeden Op Je Nettoloon

De volgende factoren/elementen hebben invloed op hoeveel belasting je moet betalen.

  • Kinderen ja/nee, hoeveel.
  • Voltijds zelfstandige of in bijberoep.
  • Eenmanszaak of vennootschap

 

Hoe Je Nettoloon Verhogen Dankzij Deze Trucje

Een manier om je belasting te verlagen is door zoveel mogelijk van je inkomen uit te geven aan beroepskosten. Sinds je belast wordt op je inkomen of op je winst (bedrijf).

Let op! Je belastingcontroleur/administratie geeft je flexibiliteit in je eerste jaar, omdat ze begrijpen dat je veel kosten hebt om je onderneming op gang te brengen. Maar indien je in je tweede jaar teveel beroepskosten hebt een te weinig inkomen, is dat voor hun een “red flag” en kan je een grondige controle verwachten van je boekhouden.